Uruguay - Tannat
Celkem cca 9 tisíc ha vinic, Roční produkce cca 900 tisíc hl
Uruguay leží na atlantském pobřeží Jižní Ameriky, mezi Argentinou a Brazílií, mezi 30º a 35º jižní šířky, tedy ve stejné oblasti, jako hlavní pěstební oblasti v Chile, Argentině, Jižní Africe, Austrálii a Novém Zélandu. Klimatické podmínky jsou velmi podobné těm v Bordeaux, jen teplejší, ovlivněné větry z Atlantiku a proudy chladného vzduchu z Antarktidy.
Hlavní oblasti
- CANELONES - hlavní pěstební oblast, ze které pochází 60% uruguayské produkce vína, leží v hornaté oblasti severně od hlavního města Montevidea
- MONTEVIDEO
- COLONIA
- SAN JOSÉ
- MALDONADO
- SALTA
- RIVERA
Hodnocení uruguayských vín:
Vino de calidad preferente (VCP), "jakostní, kvalitní víno". Víno musí být vyrobeno z Vitis vinifera a je vyžadováno, aby se podávalo v lahvích o obsahu 0,75 l, nebo menších.
Vino común (VC), "obecné, stolní víno". VC vína jsou prodávána většinou v demižonech, nebo tetra pacích a většinou jde o růžová vína.
Z pěstovaných vinných odrůd je zastoupení následující: Tannat (36%), Merlot (10%), Chardonnay (7%), Cabernet Sauvignon (6%), Sauvignon Blanc (6%) a Cabernet Franc (4%). Muscat Hamburg je běžnou odrůdou pro kategorii VC (růžová vína).
Historie
Uruguay je čtvrtým největším producentem vína v Jižní Americe (po Chile, Argentině a Brazílii). Historie vinařství v Uruguayi je stejně stará jako země sama. První sazenice byly přivezeny v první polovině 18. století a vinice mají tak za sebou již 250 letou tradici. Moderní uruguayské vinařství se datuje od r. 1870, kdy Bask Don Pascual Harriague přivezl do země Tannat a kdy do Uruguaye začali přicházet imigranti z Baskicka a Itálie.
K největším změnám ve vinařství dochází v posledních 20 letech, kdy se výsadba více zaměřuje na francouzské odrůdy. Hrozny se zpracovávají moderní technologií a výsledná vína jsou tak plně srovnatelná s ostatními kvalitními víny světové produkce.
Tannat