Moldávie - nejen Kagor
Celkem cca 154 tisíc ha vinic, Roční produkce cca 3,5 mil. hl
Moldavská vinařská tradice trvá již 3000 let a byla jí dopřána jedna z nejlepších půd vhodných pro vinohrady na světě. Moldávie se nachází v jihovýchodní Evropě, na 45. stupni zeměpisné šířky (podobně jako Bordeaux), a hraničí s Rumunskem na západě a Ukrajinou na východě. Terén země se skládá převážně z kopců, aluviálních rovin a údolí řek, které ústí do severovýchodního cípu Černého moře.
Hlavní oblasti
Balti (severní oblast)
Codru (centrální oblast)
Nistreana (jihovýchodní oblast, Podněstří) – se slavnou podoblastí Purcari
Cahul (jižní oblast) – s mikroregiony Taraclia, Ciumai, Comrat, Ceadir-Lunga, Baurci, Cazaiac, Tomai, Cimislia atd.
Cahor (Kagor)
Cahor je červené dezertní víno z odrůdy Cabernet Sauvignon, které má tmavě rubínovou červenou barvu, sladkou a plnou chuť s příchutí rybízu a medu. Vyrábí se ze 100% vinné šťávy, dále se dolihuje a rok leží v nerezových sudech. Cahor údajně posiluje imunitní systém, zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi, vylučuje z těla nežádoucí kovy a čistí krevní oběh.
Stejně tak jako kterékoliv jiné víno i Cahor naleznete v různých kvalitativních třídách a proto jej nezatracujte jen proto, že jste ochutnali supermarketový sladký bolehlav...