D.O. Somontano
Vinice a vinařství této oblasti jsou na severu Aragonie v okolí měst Barbastro a Monzon v provincii Huesca, na svazích Pyrenejí, doslova v horách. Krajina je drsná, žulová, ale velmi kultivovaná, uspořádaná, upravená. Kolorit krajiny podtrhují vinohrady, často terasovité, mandlovníky v zahradách a hluboké rokle, kterými teče se svými přítoky řeka Cinca vlévající se do Ebro. V roklích a údolích v horách je možno vidět prehistorické jeskyně. V krajině dominují zbytky hradu Alquezar tyčícího se nad maurskou vesnicí s nádhernou polohou a podivné skalní útvary v kaňonu řeky Vero.
Vinohrady jsou většinou v nadmořské výšce 650m. Srážky jsou kolem 500mm ročně a důležité jsou především zimní srážky, protože léto je zde nebezpečně horké a suché. Půda je jílovitá, bohatá na vápník, který má dobrý vliv na sklizeň hroznů i jejích kvalitu.
Oblast zahrnuje 43 vinařských obcí, má 2.340 ha vinic, 396 vinařství a 10 bodegas. Produkce je 10mil. kg (výroba v l nezjištěna) ročně, 65% vyrobeného vína se spotřebuje ve Španělsku, ostatní se vyváží. Třebaže je oblast dosti velká, vinice jsou velmi malé a roztříštěné. Produkce je limitovaná a vyrobená vína jsou nesmírně zajímavá, některá vína bývají vysoce oceňována, zejména v zámoří.
Je to jedna z nejnovějších D.O., má však velmi výrazný rozvoj a výrobu nových působivých vín. Je to proto, že se zde mimo místních původních tradičních odrůd pěstují i převzaté zahraniční odrůdy jako je Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Chenin Blanc, Gewürtztraminer. Domácí tradiční odrůdy představují především původní španělské odrůdy jako Tempranillo, Moristel, Garnacha, Viura (Macabeo) a Alcañon. Vína se vyrábějí buď pouze z jedné odrůdy (jednoodrůdová) nebo se odrůdy míchají a tvoří se cuvee.
Tradiční bílá bína z odrůdy Macabeo jsou vesměs mladá vína, mají nažloutlou barvu, jsou ovocná, svěží a příjemně se pijí. V jedinečných případech existuje Macabeo jako pozdní sběr (Vendimia tardía), což je u této odrůdy výjimečné. Je to pak mimořádné, skvělé víno.
Hlavní odrůdou pro výrobu bílých vín je Chardonnay, ze které se vyrábějí jak mladá vína, tak i vína zrající v dubových sudech. Mají výrazné aroma s charakterem odrůdy, jsou příjemná v chuti a vyvážená.
Růžová vína vyrobená z původních i převzatých odrůd jsou moderní, univerzálně použitelná, jejich barva je malinová s intenzivní ovocností v aroma i chuti., jsou lehká svěží a dobře se pijí.
Červená vína, tradičně vyráběná z odrůdy Moristel a Parraleta jsou mladá vína mající excelentní ovocný charakter a jsou komplexní. Jednoodrůdová vína vyráběná z hroznů odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot většinou zrají v sudech, mají charakter odrůdy zvýrazněné zráním, silné a výrazné aroma, v chuti jsou dobře strukturovaná.