D.O. Campo de Borja
Leží na severozápadě v severní části krku Pyrenejského poloostrova mezi středozemním mořem a Biskajským zálivem mezi Cordilleras (Sistema Iberico) a údolím řeky Ebro. Oblast je více známá pro svá červená a růžová vína. Bílá vína byla až v roce 1989 zařazena pod denominaci. V roce 1978 tato oblast získala označení D.O. za svoji kvalitu, defnitivně pak bylo uděleno v roce 1980. Vinohrady jsou na nižším svahu hory Moncayo, která je spjata s historií a mýty, a kde jsou výjimečné podmínky pro pěstování vinné révy. Produkují se zde převážně červená, ale i růžová vína. Odrůdy pro červená vína jsou Garnacha, Tempranillo, Mazuelo a Cabernet Sauvignon, pro růžová Garnacha a pro bílá Macabeo a Moscatel. Oblast má 6 270 ha vinic, 2 500 vinařství sdružených ve 12 bodegas, polovina vyrobeného vína se vyváží. Hlavní vinařské vesnice jsou Agón, Ainzón, Alberite de San Juan, Albeta, Ambel, Bisimbre, Borja, Bulbente, El Buste, Fuendejalón, Magallón, Melaján, Pozuelo de Aragon, Tabuenza a Vera del Moncayo. Podnebí je spíše kontinentální, výjimečné chladné zimy, suchá a teplá léta. Zimy přinášejí chladný vítr od Atlantiku, léto je pod vlivem Středozemního moře. Právě tento severák, zde pod jménem ”cierzo”, se považuje za hlavní faktor ovlivňující kvalitu hroznů. Svůj podíl mají také teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Réva se pěstuje na terasovitých pozemcích v nadmořské výšce 350-750 m na mírně kamenité půdě s dostatkem vápna, dobře zavlažované a bohaté na organické látky. Je to ideální prostředí pro vinnou révu. Není známo jaké odrůdy se pěstovaly v minulosti, ale během staletí zde byla vytvořena znamenitá vinařská tradice a kultura. Všechna vína jsou výjimečné kvality. |