D.O. Rías Baixas (Rías Bajas)
Leží v jižní části západního pobřeží v provincii Pontevedra v Galicie, povětšinou nedotčené negativními vlivy civilizace. Zahrnuje pět subzón (podoblastí), má 1980 ha vinic, 4423 vinařství a 147 bodegas (sklepů).
Val de Salnés je historická subzóna, kde se pěstují a vyrábějí bílá vína z odrůdy Albariño. Centrem je městečko Cambados, proslulé bílým vínem a dlážděným náměstím s pěknými středověkými domy a vlastním horopisem, je to nejrovnější část území široko daleko.
Condado do Tea je subzóna v jižní části provincie na sever od řeky Miño, typická je zde hornatá krajina, pěstují se odrůdy Albariño a Treixadura, kterých musí vína obsahovat 70%.
O Rosal na jihu provincie, při ústí řeky Miño do moře má extrémní podmínky, nejvyšší teploty a úrodné půdy. Vyrábějí se zde bílá vína z odrůd Albariño a Loureira při minimálním 70% jejich zastoupení.
Soutamayor blízko řeky Verdugo, 10 km od Pontevedra, zahrnuje pouze jednu vinařskou vesnici a vyrábějí se zde bílá vína z odrůdy Albariño.
Ribeira de Ulla nová subzóna kolem údolí v povodí řeky Ulla, má několik vinařských vesnic a to Vedra, Padron, Deo, Boquexon, Touro, Estrada, Silleola, Valle de Cruce, kde vyrábějí převážně červená vína.
Klima tohoto regionu je atlantické, oceánské s mírnými teplotami, s výrazným vlivem moře, vysokými srážkami průměrně 1600 mm ročně a vysokou vzdušnou vlhkostí. Půdy jsou převážně písčité, dobře propustné s žulovitým podložím, což má pozitivní vliv na lehkou aciditu bílých vín. Odrůdy pěstované pro bílá vína jsou hlavně Albariño, Loureira (nebo Marques), Treixedura a Caiño blanco. Hrozny odrůdy Albariño přinesli cisterciáští mniši ve 12. století od Rýna a Mosel a je porovnatelná s Ryzlinkem. Nejlépe se jí daří ve Val de Salnés na pobřeží blízko Cambados a podél severního břehu řeky Miño. Vína z odrůdy Albariño jsou delikátní, svěží a téměř broskvová s lehkou kyselinkou, jiskřivá, na patře úplně suchá. Sklepmistři z této odrůdy vyrábějí malá množství skvělého vína se stále se zlepšující kvalitou. Nejlepší bílá vína ve Španělsku pocházejí z této oblasti a také z oblasti Rueda. Barva vín je většinou nažloutlá nebo žlutozelená s excelentní intenzitou vůně bylin a květů, někdy připomíná i zralá jablka a mátu, v chuti bývají komplexní a elegantní. Měkčí vína s nižší kyselostí vyráběná z hroznů odrůd Treixadura a Loureira jsou relativně svěží, jiskřivá a suchá. Pro výrobu červených vín se používají odrůdy Caiño tinto, Espadeiro, Loureira tinta a Sousón. Výroba červených vín není důležitá, vyrábějí se v malém množství. Mají charakter ”atlantiku”, třešňovou barvu, aroma červeného zahradního ovoce, bylin a eukaliptu, chuť je výrazná s vysokou kyselinkou. Protože je rybaření nejstarší průmysl v tomto regionu, jsou zdejší vína velmi přirozeným a samozřejmým doplňkem k mořským jídlům jakéhokoliv druhu.