Sicílie
Sicílie je nejjižnějším italským regionem a největším ostrovem ve Středozemním moři. Již 3.000 let je Sicílie významným centrem středomořského vinařství, počínaje řeckým osídlením v 8. století př. n. l. Ostrov byl kdysi známý sladkými muškáty (Pantelleria) a později fortifikovanou Marsalou. Dnes je mnoho nejznámějších sicilských vín suchých a vína jsou vyráběná pod regionálním názvem IGT Terre Siciliane, nebo Sicilia DOC. Na Sicílii panuje typické středomořské klima, které je ideální pro pěstování vinné révy.
Klíčové odrůdy odrůd používané v sicilském vinařství jsou kombinací původních odrůd a novějších dovezených. Nero d'Avola a Catarratto jsou nejdůležitější domácí odrůdy. Většina šťávy z Catarratto je dodávána do chladnějších italských vinařských oblastí, kde se používá ke zvýšení těla a hmotnosti jinak tenkých, nadměrně kyselých vín. Dalšími odrůdami jsou Grecanico, Alicante (Grenache), Perricone, Noceraa Frappato. Dále v menší míře odrůdy Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio.