D.O. Penedès
Nejlepší vinařská oblast v Katalánsku, leží na severovýchodě Španělska, kde se řeka Ebro vlévá do Středozemního moře, v provincii Barcelona mezi pohořím Sierra de Monserat a mořem. Poloha blízko města a přístavu Barcelona je výhodná a přispívá k profitu oblasti. Do roku 1960 nebyla oblast příliš známá, v 60. a 70. letech se zde postupně přestala vyrábět levná vína a vznikla snaha o výrobu vín vyšší kvality se stylem. Vysazovaly se nové vinohrady a při výrobě se začala používat nová technologie.
K úspěchu přispívá navíc kromě promyšlené cílevědomé, každodenní práce především podnebí oblasti, které dává téměř ideální podmínky pěstování révy. Převládá zde mírné klima Středozemního moře, všeobecně teplé a vlhké s vysokou teplotou v letních měsících a studenými zimami s nebezpečím pozdních mrazů v jarním období.
Vinohrady leží v nadmořské výšce 400-600 m. Složení půdy je rozdílné, převládají půdy jílovité a písčité s dostatkem vápence, úrodné, hluboké, bohaté na organické látky a dobře zavlažované. Jsou zde tři vinařské podoblasti:
Bajo (Baix) Penedès leží blízko moře, je situováno podle pobřeží, je nejteplejší ze všech tří území, převládají půdy písčité, vinice jsou v nižší nadmořské výšce. Převažují odrůdy Monastrell, Malvasía, Garnacha, Cariňena, Merlot, Ull de Llebre (Tempranillo).
Central (Mitja) Penedès střední část území Penedésu, západně od Barcelony, je rovina, místy mírná pahorkatina.Podnebí je chladnější, převažují vápenité a jílovité půdy. Představuje hlavní území Cava, ale vyrábějí se tu i klasická vína. Z odrůd pro bílá vína, ale především pro cava se zde pěstují Xarello a Macabeo. Podmínky vyhovují i odrůdám pro červená vína jako je Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a Monastrell. vinice se rozkládají od Sant Sadurní D’Anoia, což je také centrum výroby Cava, až k pohoří Sierra de Monserat.
Penedés Superior (Alt) je území ležící ve vnitrozemí s chladným podnebím, vinice jsou situovány na úpatí křídových kopců v nadmořské výšce až 800 m. Téměř všechna vyráběná vína jsou bílá. Tradiční odrůda je Parellada, která se dobře adaptuje v chladných zónách, zejména tam, kde je ranní chlad. Oblast vyhovuje i odrůdě Pinot Noir.
Oblast má celkem 26700 ha. Všeobecně zde převažují odrůdy pro výrobu bílých vín Macabeo, Xarello a Parellada, další jsou Chardonnay, Riesling (Ryzlink), Gewürtztraminer, Chenin Blanc, Moscatel de Alejandría. Pro červená vína se pěstují Garnacha, Merlot, Cariňena, Ull de Llebre (Tempranillo), Pinot Noir, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah.
Vyrábějí se všechny kategorie vína, bílá, růžová i červená, jak jednoodrůdová, tak cuveé, buď jako mladá v případě bílých a růžových a někdy i červených vín, nebo zrajících v dubových sudech, což se týká především bílých vín z odrůdy Chardonnay a červených vín z odrůdy Tempranillo a Cabernet Sauvignon. Ta jsou tak dobrá, že patří k nejlepším ve Španělsku.
Mladá bílá vína vyráběná z odrůdy Macabeo, Xarello a Parellada se vyznačují ovocností lehkostí, jsou svěží a příjemná. V malé míře se vyrábějí z odrůdy Xarello a Macabeo také vína zralá v sudu. Odrůda Chardonnay je jinou kapitolou, je používána jak k výrobě mladých vín, tak především ke zrání v sudu.
Růžová vína jsou velmi moderní, jsou příjemná, v použití jsou univerzální. Vyrábějí se především z odrůd Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot.
Červená vína vyráběná jako mladá z hroznů původních španělských odrůd Garnacha a Tempranillo jsou lehká, svěží příjemná s tóny bylin, dobře se pijí. Vína zralá v sudu se většinou vyrábějí z cizích odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot nebo se kombinují s domácími odrůdami. Mají aroma dřeva a ovoce, pěknou intenzitu, v chuti jsou koncentrovaná a plná.