Argentina - Malbec a Torrontes
Celkem cca 217.750 ha vinic, Roční produkce cca 14,5 mil hl
Vinařské regiony:
North (sever): Catamarca, Salta, Tucuman
Cuyo: La Rioja, Mendoza, San Juan
Patagonia: La Pampa, Neuquén, Río Negro
Mapa pěstitelských údolí v jednotlivých regionech
Plochy výsadby jednotlivých odrůd
ČERVENÉ ODRŮDY |
plocha |
BÍLÉ ODRŮDY |
plocha |
Malbec |
31047 |
Pedro Gimenez |
12132 |
Bonarda |
18127 |
Torrontes Riojano |
7683 |
Cabernet Sauvignon |
16372 |
Chardonnay |
6473 |
Syrah |
12810 |
Chenin |
2462 |
Merlot |
6281 |
Torrontés Sanjuanino |
2048 |
Tempranillo |
6120 |
Sauvignon |
2296 |
Sangiovese |
2011 |
Semillon |
855 |
Pinot Noir |
1802 |
Viognier |
816 |
Bequignol |
698 |
Torrontés Mendocino |
713 |
Barbera |
546 |
Riesling |
89 |
Podnebí
Podobně jako v sousedním Chile je vinohradnictví silně ovlivněno Andami. V podhůří těchto velehor se nachází hlavní vinařské oblasti. Ideální teploty, dlouhé a slunečné dny, nízké dešťové srážky a vlhkost a silné větry byly a jsou spolu s podložím ideálními podmínkami pro pěstování vysoce kvalitní suroviny. Na čistém vzduchu a díky zavlažování průzračnou horskou vodou se zde vinné révě velmi dobře daří.
Roční úhrn srážek
Malbec a Torrontes – Argentinské národní poklady
Malbec je argentinskou vlajkovou lodí a Argentina má největší pěstební plochu Malbecu na světě. Malbec je původem z jihozápadní Francie, kde se mu říkalo Cot a pro své senzorické vlastnosti byl rovněž nazýván „černým vínem z Cahors“ (the black wines of Cahors), kde bylo víno oblíbené již od středověku. Když koncem 19. století phylloxera zlikvidovala francouzské vinařství, Cot upadl v zapomnění.
Do Argentiny Malbec přivezl r. 1852 francouzský agronom Michel A. Pouget. Malbec se ve své nové vlasti velmi rychle adaptoval a přizpůsobil se odlišným klimatickým podmínkám a začal produkovat lepší víno, než ve své původní vlasti. Argentina byla tak jedinou zemí, která měla víno z původního francouzského dědictví. Pravděpodobně pod dojmem komerčního úspěchu Beaujolais Nouveau začali v Argentině (a zprostředkovaně na celém světě) od 17.4.2011 slavit Malbec World day.
Pod názvem Torrontes najdeme v Argentině tyto odrůdy: Torrontés Riojano, Torrontés Sanjuanino a Torrontés Mendocino, přičemž pouze Torrontés Riojano je nositelem nejvyšší kvality a je používána pro většinu argentinských vín jednoduše označovaných jako Torrontés. Rozborem DNA bylo zjištěno, že odrůdy Torrontés Riojano, Torrontés Sanjuanino a Torontel (Moscatel Amarillo) jsou si velmi blízké a pocházejí z (pravděpodobně spontánního) křížení mezi červenou odrůdou Criolla Chica (Mission, Pais, Negra Peruana) a bílou odrůdou Muscat of Alexandria. Torrontés Mendocino vznikl křížením Muscat of Alexandria a další, zatím neurčené odrůdy.
Dlouhá léta se věřilo, že Torrontés z Jižní Ameriky a Torrontés z Galície (D.O.C. Ribeiro) ve Španělsku (rovněž znám jako Albillo Mayor) jsou totožné odrůdy. Rozbor DNA však prokázal, že spolu nemají nic společného. Torrontés se tedy pěstuje pouze v Argentině a stává se hvězdou mezi argentinskými bílými víny.
Historie
Argentina je čtvrtou největší vinařskou zemí světa (po Itálii, Francii a Španělsku). Kořeny místního vinohradnictví nalezneme ve Španělsku - v průběhu španělské kolonizace přivezl Juan Cedrón první vinnou révu již v roce 1557. Katoličtí kněží poté zakládali vinice kolem svých klášterů, aby získali mešní víno. V 19. století imigranti z Evropy (převážně ze Španělska, Itálie, Německa a Francie) přivezli nové odrůdy a začali s novými kultivačními technikami - ideální prostředí pro pěstování našli v Andách a v okolí Colorado River. Koncem 19. století rozvoj infrastruktury a rostoucí zkušenosti ve vinohradnictví zapříčinily velkou expanzi produkce vín. Argentinští výrobci se soustředili spíše na kvantitu než kvalitu - 90% produkce se spotřebovalo na domácím trhu (roční spotřeba vína je 45 litrů na osobu). Do počátku 90. let minulého století byla Argentina největším výrobcem vína mimo Evropu - většinou však nižší kvality a tudíž nevhodné k exportu. Toto se změnilo koncem 90. let, kdy spolu s rostoucí kvalitou začal růst i export.
Sklizeň bez mechanizace …