Španělsko - Tempranillo
Celkem cca 1,2 milionu ha vinic, Roční produkce cca 40 milionů hl
Španělsko je třetím největším producentem vína na světě (po Itálii a Francii)
Sezam všech D.O. (Denominaciones de Origen):
Abona, Alella, Alicante, Almansa, Bierzo, Binissalem-Mallorca, Bullas, Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Cava, Chacolí de Getaria, Chacolí de Vizcaya, Cigales, Conca de Barberà, Condado de Huelva, Costers del Segre, El Hierro, Empordà, Jerez-Xérés-Sherry, Jumilla, La Mancha, La Palma, Lanzarote, Málaga, Méntrida, Mondéjar, Monterrei, Montilla-Moriles, Montsant, Navarra, Penedès, Plà de Bages, Plà i Llevant, Priorat, Rías Bajas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Ribera del Duero, Ribera del Guadiana, Rioja, Rueda, Somontano, Taraconte-Acentejo, Tarragona, Terra Alta, Toro, Utiel-Requena, Valdeorras, Valdepeñas, Valencia, Valle de Güimár, Valle de la Orotava, Vinos de Madrid, Ycoden-Daute-Isora, Yecla
Španělský vinařský zákon a označování původu
Zkratka VCPRD znamená Vinos de Calidad Producido de Regiones Determanades, což je vinařská oblast s vyjádřením kvality. Každý vinařský region má ”Consejo Regulador”, což je regulační rada, jejímiž členy jsou představitelé z výrobních bodegas (sklepů, družstev, podniků), z místní vlády a příslušní odborníci. Tato rada stanoví podmínky, rozhoduje o tom, které odrůdy se pěstují, kde a v jakém procentuálním zastoupení a jaký proces výroby a zrání musí být dodržován.
D.O. – Denominacion de Origen (podobně jako A.O.C. - Apellation d´ Origin Contrôleé ve Francii a D.O.C. - Denominazione de Origine Controllata v Itálii). Ve Španělsku je nyní 55 D.O.
D.O.Ca – Denominacion de Origen Calificada (podobně jako D.O.C.G. – Denominazione de Origine Controllata e Garantita v Itálii), je vyšší stupeň záruky a kvality. Toto ohodnocení dostala La Rioja jako první a dlouho jediný region v roce 1991. V roce 2001 získala toto ohodnocení D.O.Ca Priorato, a v dohledné době se očekává, že toto ohodnocení získá Ribera del Duero.
VDLT - Vino de la Tierra (podobně jako Vins de Pays ve Francii) – zemské víno. Toto označení se užívá u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou zvláštní a osobitá. Kontrola je zde pak méně přísná než u D.O. Takové oblasti jsou spravovány místním úřadem ministerstva zemědělství. Ve Španělsku je nyní asi 24 oblastí s tímto označením, ale mnoho z nich hledá cestu ke zvýšení své produkce i kvality, aby mohly získat denominaci.
VDMde - Vino de Mesa de…stolní vína s určením místa původu.
VDM - Vino de Mesa- stolní víno.
Kategorie vín podle zrání
Joven - mladá vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a jsou určena k okamžité spotřebě. Uchovávají si charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.
Sin crianza (bez zrání v sudu) je zřídka vyskytující se označení vín podobné kategorie jako joven.
Semi Crianza (Cosecha) - vyšší kategorie zrání. Víno může zrát i několik měsíců v barikovém sudu a následně v lahvi.
Crianza znamená zrání v sudu a týká se červených vín z vybraných hroznů, která zrají minimálně 6 měsíců v novém dubovém sudu o obsahu 225 l. Pak vína zrají dalších několik měsíců v lahvi.
Reserva je označení pro vybraná červená vína z nejlepších ročníků, která díky svému potenciálu zrají 12 měsíců v novém dubovém sudu nebo výjimečně při kombinaci sudů používaných prvním, druhým nebo třetím rokem a posléze dalších několik měsíců v lahvi.
Gran Reserva je označení pro vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají minimálně 24 měsíců v novém dubovém sudu a několik let v lahvi. Jsou gran reservy zrající i 48 měsíců v dubovém sudu a poté ještě v lahvi.
Fermentado en barrica je označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu, což je obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín, protože většinou se tato označení u bílých vín nepoužívají. Bílá vína zrají většinou 6 měsíců.
Přímořská oblast produkuje sladká dezertní vína z odrůd Moscatel a Pedro Ximénez. Jsou to dolihovaná vína žluté a hnědo - červené barvy. Vína nemají ročníky a nezáleží zde na délce skladování (kvalita se tím nezlepší).