D.O. Ribera del Duero
Leží v srdci Kastilie a Leónu na obou březích řeky Duero, na odlehlých náhorních planinách v provinciích Burgos, Valladolid, Segovia a Soria.
Klima je zde kontinentální s lehkým vlivem Atlantiku. Zimy chladné a léta horká, teploty jsou výrazně rozdílné mezi dnem a nocí, což podporuje dobré zrání hroznů s vynikající excelentní aciditou. Důležitý je i silný vítr vanoucí přes pláně v chladných zimách. Třebaže je léto horké, je zde nebezpečí předčasných podzimních mrazů a sezóna dozrávání je někdy velmi krátká, především pro odrůdu Cabernet Sauvignon, ale i pro Tempranillo. Jinak chladný podzim dává ideální podmínky pro fermentaci díky nízké teplotě, kdy je dosažena intenzita ovocnosti, pro kterou jsou vína slavná. Typy půdy jsou zde různé, na východě aluviální s pískem, jílem a vysokým obsahem vápence, na severu ve vyšších polohách je křída, což způsobuje, že vína jsou lehčí a měkčí. Na západě, kde je méně křídy a vápence jsou vína hlubší, plnější a mají temnější barvu.
Vyrábějí se zde převážně vína červená a růžová, zejména z odrůdy Tinto Fino, která reprezentuje 85% v každém víně patřícímu k denominaci, 5-10% je Cabernet Sauvignon. Některá vína zrají v sudech za podmínek, které stanoví zdejší přísnější zákon a doporučení pro jednotlivé kategorie zralosti – Crianza, Reserva a Gran Reserva. Doba zrání zde musí být delší, aby mohlo být víno označeno příslušným zařazením. Velký podíl je zde i vín nových, mladých Joven. Společná chuť pro zdejší mladá vína jsou maliny a vůbec je charakterizuje skvělá ovocnost, což je důležitý aspekt jejich vzrůstající popularity především v lepších restauracích v Madridu.
Ribera del Duero je dnes nejvyhledávanějším a také vysoko hodnoceným regionem nejen ve Španělsku ale i v zahraničí. Jsou to aromatická, plná vína s potřebnou jemností a delikátností vyráběná z odrůdy Tinto Fino, ale i lehčí vyzrálá vína, která jsou zajímavá pro znalce a sběratele vína. Stejné delikátní aroma najdeme i v růžových vínech. Crianza má stálou eleganci s typickou kořenitostí připomínající starší vína a to i proto, že mají kvalitu jako Reservy v jiných oblastech. Odrůdy jsou pro bílá vína Albillo a pro červená Tinta de País (Tinto Fino), Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot a Malbec.
Provincie Valladolid má 19 vinařských obcí, největší část oblasti je ve středu území v provincii Burgos, kde je 59 vinařských obcí a nejvíce vinic patřících do oblasti Ribera del Duero, Segovia má 5 vinařských obcí na severozápadě a 6 jich je v provincii Soria. Celkem má oblast 20000 ha, 7153 vinařství sdružených ve 109 bodegas. Excelentní ročníky zde byly v letech 1995 a 1999. Pro kvalitu a charakter vína je důležité zrání v malém dřevěném sudu a přítomnost třísloviny.
Označení D.O. vzniklo v roce 1980 a definitivně bylo přiděleno ministerským dokumentem v roce 1982. Je přiděleno pouze pro červená a růžová vína. Očekává se, že v nejbližší době bude přiděleno uznání jakosti D.O.Ca.
Růžová vína mají barvu cibulové slupky, jsou ovocná a chutná, v některých případech mají vysoký obsah alkoholu a jsou těžká.
Červená vína jsou excelentní, vyrobená převážně z odrůdy Tinta del País, barva je intenzivní třešňová s charakteristickým aroma zralého ovoce. Mladá vína mají tóny venkova. Vína zralá v dubových sudech jsou plná, zakulacená a elegantní. Výrazná tříslovina a struktura. Na patře jsou potentní, mají tělo a vyváženost mezi alkoholem a aciditou.