Řecko - nejen Retsina
Celkem cca 190 tisíc ha vinic, Roční produkce cca 3 mil. hl
Hlavní oblasti
Thrákie
Makedonie (Severní Řecko) - Naoussa, Goumenissa, Amindeo, Chalkidiki
Epirus - Metsovo, Zitsa
Thesálie - Anhialos, Mesenikola, Rapsani
Centrální Řecko - Attika, Attalandi, Euboea, Nalkida, Yialtra
Peloponés - Mantinia, Nemea, Patra
Kréta - Archanes, Dafnes, Peza, Sitia
Ionské ostrovy - Kefalonie, Kerkyra, Lefkada, Zakynthos
Egejské ostrovy - Lymnos, Mykonos, Paros, Rhodos, Samos, Santorini
Typické bílé řecké odrůdy - Aidani, Assyrtiko, Athiri, Debina, Kakotrigis, Lagorthi, Malvazia, Moshofilero, Muscat, Robola, Roditis, Savatiano, Sideritis, Tsaoussi, Vertzami, Vidiano, Villana
Typické červené řecké odrůdy - Aghiorgitiko, Kotsifali, Krasato, Liatiko, Limnio, Mandilaria, Mavrodaphne, Messenikola, Negoska, Stavroto, Sykiotis, Xynomavro
Kategorizace vína je v Řecku založena na francouzském principu apelací VQPRD (vin de qualite produit dans une region determinee), povolených odrůdách, vinařských metodách, minimální době zrání.
O.P.A.P. ( Appellation of Origin of Superior Quality )
O.P.E. (Controlled Appellation of Origin )
Epitrapezios Oenos (Vin de Table)
Topikos Oenos (Vin de Pays)
Retsina
Retsina je řecké stolní bílé víno (řídce i růžové - Kokkineli) vyráběné z odrůd Savatiano nebo Roditis. Do moštu se před začátkem nebo v průběhu kvašení přidává 0,3 % pryskyřice získané z přímořské borovice (Pinus maritima), která dává vínu zvláštní příchuť. Metoda pochází ze starověku, kdy se amfory s vínem uzavíraly pryskyřicí a odkapávající pryskyřice působila zároveň jako přírodní stabilizátor. Antické postupy zpracování vína pryskyřicí jsou povoleny pouze v Řecku.