D.O.Ca Priorat
Je druhou vinařskou oblastí, které bylo uděleno ocenění D.O.Ca a to v roce 2000. Je situována v provincii Tarragona a uvádí se jako “temná a zapomenutá” oblast, kde však na pozadí břidlice jsou vinná réva, olivy a lískové ořechy velmi kultivovanými rostlinami. Údajně zde vyrobí víno i z kamene. Je možno říci, že některá vína patří k nejvíce překvapivým ve Španělsku. Církevní vína se vyrábějí pro místní mnišské řády. Tradiční vína mají vysoký obsah alkoholu a bylo stanoveno, že sklizeň nesmí začít dříve než říjnu.
Vinice jsou rozmístěny i ve svažitém terénu, na terasovitých pozemcích, doslova na skalách, kde vinná réva tvoří hluboký silný kořenový systém, aby rostliny našly vodu a živiny. Výrobci postupně přešli na profesionální výrobu kvalitních vín v malém množství a zavedli kapilární zavlažování u odrůdy Cabernet Sauvignon. Půdy jsou vulkanické, s vysokým obsahem minerálních látek, terasovité a svažité. Podnebí je středozemní mírné a suché, srážky v létě jsou prospěšné pro vinice. Srážky jsou 500-600 mm ročně.Odrůdy pro bílá vína jsou Macabeo, Garnacha Blanca a Pedro Ximénez, pro červená vína Cariňena, Garnacha, Garnacha Peluda a Cabernet Sauvignon.
Oblast má 1 100 ha vinic. Hlavní vinařské obce jsou La Morena de Montsant, Scala Dei, La Villa, Gratallobs, Bellmunt, Porreza, Poboledo, Torroja, Lloa, Falset, Mola.
Bílá vína vyráběná z odrůd Macabeo, Garnacha Blanca mají nažloutlou barvu, aroma ovoce a horských rostlin, v chuti je středozemní charakter, jsou vysoce jakostní, kvalitní s tóny lesa.
Růžová vína nejsou obvyklá, teplota ve které hrozny dozrávají většinou nevyhovuje výrobě těchto vín, jsou však, pokud se vyrábějí příjemná, jakostní a chutná s vůní zralého ovoce, “ohnivá”.
Červená vína jsou v této oblasti hvězdné výrobky, vyrábějí se z odrůdy Garnacha a Cariňena v kombinací s cizími odrůdami. Mají třešňovou barvu, nejlepší vína nabízejí komplexnost s tóny zralého ovoce, s vůní břidlicové půdy a minerálními tóny, v chuti je charakter odrůdy, jsou dobře strukturovaná, potentní, masitá s pěknou kyselinkou, tříslovinou a jsou perzistentní.
Sladká vína jsou tradiční, mají aroma mandlí s tóny horských rostlin, v chuti jsou vyvážená, “ohnivá”, chutná s dobrou oxidativní evolucí a velmi kvalitní. Jsou velmi moderní, mají třešňově zastřenou barvu, aroma čerstvého ovoce, s tóny zakouřenosti díky zrání v dubovém sudu.