Gruzie a kvevri
CELKEM CCA 150.000 HA VINIC, ROČNÍ PRODUKCE CCA 4 MILIONY HL
Gruzie je kolébkou vína. Archeologické nálezy hovoří o tradici staré více než 8.000 let. Oblast, která kromě Gruzie zahrnuje ještě Arménii, Azerbajdžán a východní Turecko je tedy prapůvodní oblastí původuí vína.
Současné gruzínské vinařství je stále propojeno s původní metodou výroby vína – metodou kvevri (qvevri). Kvevri je označení pro velkou hliněnou nádobu podobnou amfoře, která zakopaná v zemi slouží pro fermentaci a uskladnění vína. Sklizené hrozny se šlapáním vylisují a spolu s matolinami vloží do kvevri. Po ukončení bouřlivého kvašení se kvevri utěsní a nechá zrát. Metodou kvevri se zpracovávají jak červené, tak bílé odrůdy (oranžové víno). Po vyzvednutí kvevri ze země a stočení vína se pevné zbytky použijí pro vypálení brandy.
Pěstované odrůdy - červené Saperavi, Alexandrouli, Aladasturi, Keduretuli, Ojaleshi a Usakhelauri a bílé Rkatsiteli, Chinuri a Mtsvani.
Nádoby kvevri