Gruzie a kvevri

Gruzie vlajka CELKEM CCA 150.000 HA VINIC, ROČNÍ PRODUKCE CCA 4 MILIONY HL

Vinařská mapa Gruzie

Gruzie je kolébkou vína. Archeologické nálezy hovoří o tradici staré více než 8.000 let. Oblast, která kromě Gruzie zahrnuje ještě Arménii, Azerbajdžán a východní Turecko je tedy prapůvodní oblastí původuí vína.


Současné gruzínské vinařství je stále propojeno s původní metodou výroby vína – metodou kvevri (qvevri). Kvevri je označení pro velkou hliněnou nádobu podobnou amfoře, která zakopaná v zemi slouží pro fermentaci a uskladnění vína. Sklizené hrozny se šlapáním vylisují a spolu s matolinami vloží do kvevri. Po ukončení bouřlivého kvašení se kvevri utěsní a nechá zrát. Metodou kvevri se zpracovávají jak červené, tak bílé odrůdy (oranžové víno). Po vyzvednutí kvevri ze země a stočení vína se pevné zbytky použijí pro vypálení brandy.


Pěstované odrůdy - červené Saperavi, Alexandrouli, Aladasturi, Keduretuli, Ojaleshi a Usakhelauri a bílé Rkatsiteli, Chinuri a Mtsvani. 

 Kvevri

 Nádoby kvevri

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.